Over mij

Benader iemand zoals hij is en hij zal zo blijven.
Benader iemand zoals hij kan worden en hij zal zo worden.
-Johan Wolfgang von Goethe

Van huis uit heb ik ratiokracht en een sterke voorwaartse beweging ontwikkeld. ‘Geef maar aan mij, ik fix het wel’ is een mechanisme dat ik goed ken en waar een grote kwaliteit uit is voortgekomen om dingen voor elkaar te maken. In termen van polariteiten zou je kunnen zeggen dat van jongst af aan de kant van hard mijn best doen, sterk zijn en ratio vol in het licht stond en de kant van vertragen, stilte en gevoel meer in de schaduw. Door echter steeds (onbewust) één kant van de polariteit voorop te zetten en de ander ondergronds te houden dooft op een bepaald moment de magie van de krachtkant uit, zo heb ik ook zelf ervaren.

Door terug te keren naar mijn geschiedenis heb ik ingezien hoe mijn gezin van herkomst me heeft gevormd tot wie ik nu ben. Steeds meer kan ik me nu verbinden met beide kanten van de polariteiten: licht én schaduw, verlangen én gemis, kracht én kwetsbaarheid. Het verkennen en integreren van de voor mij onbekende polen heeft veel rust gegeven en ruimte voor mijn eigen creatieve stroom en potentieel. 

Op mijn pad ben ik al veel leermeesters tegengekomen. Zo heb ik waardevolle inzichten gekregen bij het NTI-NLP in Limmen, waar ik diverse opleidingen heb gevolgd. O.a. NLP Practitioner, Master Practitioner, Organisatieopstellingen en de Persoonlijk Begeleider opleiding.

Psychosynthese heeft jaren als rode draad door mijn leven gelopen en was één van de eerste diepgaande ontdekkingsreizen naar mijn ware zelf.

Bij IMC Mensontwikkeling heb ik tijdens de opleiding Intuïtief Coachen mijn intuïtieve kwaliteiten ontdekt en ontwikkeld. Daar heb ik geleerd om hoofd én hart te gebruiken in de ontmoeting en zowel oosterse als westerse denkwijzen te integreren in leiderschapsontwikkeling en coaching.

Zo’n drie jaar geleden kwam ik in contact met Annemarie Baltus (Inspira), bij wie ik de kracht van het onbewuste, het Ego en het Ware Zelf heb leren kennen en onderscheiden. Vanuit mijn verlangen het leven ten volle te ervaren, met alles erop en eraan (dus ook mijn schaduwkanten!) kwam ik vervolgens in 2018 terecht bij Phoenix Opleidingen, een plek waar ik heb geleerd om mijn eigen barsten en butsen te gebruiken als bron, als goudstof om mijzelf in te zetten als instrument, in alle contexten van mijn leven. 

Mijn persoonlijke reis ligt ten grondslag aan mijn dagelijkse werk. In onderstaand gedicht komt dit voor mij mooi tot uitdrukking.

‘Credo van een trainer’

Vóór een training of een coaching
sta ik stil en besef:
ik heb genoeg en ik ben genoeg

Niet perfect. Perfect zou teveel zijn.
Ik ben menselijk.
En dat is genoeg.

Er is niets dat de mens met wie ik straks werk
kan denken, voelen, willen of zeggen
waar ik geen deel aan heb
en dat ik niet in mezelf kan vinden.

Zo kan ik met hem zijn. 
Zo wil ik met hem zijn. 
Ik ben voldoende.
Dat is voldoende.

– Joost Drenthe

Mijn stijl van werken als coach/trainer/begeleider is recht door zee, puur, verbindend, sprankelend en persoonlijk. De ontmoeting gebruik ik als werkplaats. Ik luister, spiegel je en stel vragen die uitnodigen tot anders kijken en ontdekken van nieuwe perspectieven, waardoor ook jij je eigen pad ontdekt. Je zult merken hoeveel energie én innerlijke rust dat geeft. 

Ik ben aangesloten bij NOBCO/EMCC. De ethische gedragscode en het klachtenreglement van deze beroepsorganisatie zijn leidend in mijn werk.