Wat is vrijheid?

Posted in Blog

Wat is vrijheid?

Ken je zo’n situatie dat je op de bank voor de TV zit en iemand anders heeft de afstandsbediening in handen. Voor je het weet zit je te kijken naar een programma waar je niks aan vindt. Hoe vaak blijf je niet zitten uit verveling, bij gebrek aan betere ideëen of gewoonweg omdat je een struggle wilt vermijden en geen zin hebt in gedoe. Hoe vaak gebeurt dit in je dagelijks leven: dat je het gevoel hebt dat iemand anders aan de knoppen draait en jou de dingen overkomen? Je bent niet in control over je eigen leven, hebt het gevoel dat je geleefd wordt maar weet niet hoe je dat moet keren. En dus hou je de ongewenste situatie in stand met als gevolg frustratie, vermoeidheid en een kort lontje waar zowel jijzelf als je omgeving niet vrolijk van wordt.

De vraag is: zit jíj achter de knoppen in de controlekamer van je eigen leven of lijkt het alsof iemand anders dat voor jou doet? Voor hoeveel procent bepaal jij zelf hoe je leven eruit ziet en voor hoeveel procent laat je dit anderen bepalen? Denk jij dat je geluk hebt als het leven je meezit of heb je daar zelf een aandeel in gehad? En als het je even tegenzit, geef je dan anderen de schuld of kijk je in hoeverre je zelf verantwoordelijk bent voor wat jou overkomt? Sta jij aan de kant van de oorzaak of sta je aan de kant van het gevolg?

Als je googelt op ‘vrijheid’, dan verschijnen er ontelbaar betekenissen. Voor mij komt vrijheid overeen met wat de filosoof Steiner zegt, namelijk: ‘de vrijheid van de mens bestaat alleen daarin dat hij zijn innerlijke geestelijke houding zelf kan bepalen, meer niet.’ Deze vrijheid ligt ook zonder een overvloed aan geld en vrije tijd binnen bereik; Jij kunt op ieder moment zelf bepalen hoe je je leven wilt leiden.

De keuze is aan jou: wil jij de regie over je leven meer in eigen hand nemen? Of kies je ervoor om je leven af te (blijven) stemmen op de wensen, eisen en verwachtingen van je omgeving, met alle gevolgen van dien?
Als je kiest voor optie 1 ben je bij BOOOST aan het juiste adres; wij helpen jou op een eerlijke, directe en respectvolle manier om krachtig, authentiek leiderschap te ontwikkelen. Wil je hier meer over weten? Ga snel naar onze contactpagina om een kennismakingsgesprek aan te vragen. We ontmoeten je graag!