De Kracht en de Illusie van het EGO

Posted in Blog

De Kracht en de Illusie van het EGO

Het begin van vrijheid is het besef dat je niet ‘de denker’ bent. Op het moment dat je de denker gaat waarnemen, wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief. Je begint dan te beseffen dat zich boven het denken een geweldig gebied van intelligentie uitstrekt en dat het denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie. Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn, zoals schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde en innerlijke rust uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat. Je begint te ontwaken. – Eckhart Tolle

Bij het opgroeien vormen wij ons een mentaal beeld van wie we zijn of moeten zijn, op basis van onze persoonlijke en culturele conditionering. Dit denkbeeldige IK wordt het EGO genoemd. Het ego bestaat uit mentale activiteit en blijft alleen in stand doordat wij voortdurend denken. Het ego is eigenlijk een illusie en ontstaan doordat wij ons onbewust identificeren met ons verstand. Voor het ego bestaat het huidige moment nauwelijks. Zo is mijn ego (ze heet Daphne) heel druk met het levendig houden van mijn verleden en ze projecteert dat naar het nu en de toekomst, om haar overleving veilig te stellen. Gevleugelde uitspraken van Daphne zijn bijvoorbeeld:

  • Hard je best doen! Daar krijg je erkenning voor terug (en goed is niet goed genoeg).
  • Vooral doorgaan, laat je niet kennen! (Rust nemen is voor watjes).
  • Stel je niet te kwetsbaar op, je weet wat daarvan kan komen!

Emoties zijn een afspiegeling van ons denken. De reactie van het lichaam op ons verstand. Hoe meer we ons identificeren met ons denken, hoe sterker de emotionele lading is die we ervaren én hoe sneller we ons erdoor laten meevoeren.

Ik ben hier zelf al best lang bewust mee aan het oefenen: kíjken naar mijn emoties, in plaats van me er meteen door te laten bepalen. Als Daphne zich laat horen is ze behoorlijk dominant. Met de bedoeling om mij te beschermen. Het lukt me tegenwoordig steeds beter om haar waar te nemen en daardoor kan ik onderscheid maken tussen wat zij wil -en dat is meestal gebaseerd op pijnlijke ervaringen uit het verleden- en wat ik zelf wil. Dat waarnemen van wat er is geeft ruimte en vrijheid om bewuster te kiezen. Natuurlijk laat ik haar ook nog steeds mijn handelen bepalen. Bijvoorbeeld als mijn openheid of impulsiviteit haar te warm worden onder de voeten, dan doet ze graag een check bij de ander, of ik mezelf daarmee niet voor schut heb gezet. De volgende stappen naar meer bewustZijn helpen mij in het oefenen nog steeds:(met dank aan o.a. Eckhart Tolle en Dr. Wayne Dyer)

  1. Beëindig de illusie van tijd. Tijd en verstand zijn niet te scheiden. Haal de tijd uit het verstand en het staat stil. Besef dat het huidige moment de enige zekerheid is die je ooit zult hebben. Dus maak van het NU het belangrijkste aandachtspunt in je leven en wees helemaal aanwezig.
  2. Maak een gewoonte van zelfobservatie en -reflectie. Daarbij kun je jezelf gewoon meerdere keren per dag de volgende vraag stellen: hoe gaat het eigenlijk met mij, nu? Wat gaat er in me om en wie praat er nu? Mijn ego of mijn volwassen IK? Je ego een naam geven kan deze gewoonte extra kracht bijzetten.
  3. Laat de behoefte aan erkenning los. Als je bezorgd bent om wat andere mensen van je vinden, dan heb je jezelf losgekoppeld van je essentie en sta je anderen toe de richting van je leven te bepalen. Dit is ons ego aan het werk. Wat ik hier zelf te doen had, was de overtuiging loslaten dat ik er echt toe doe als ik me maar bewijs en hard m’n best doe, wat me erkenning oplevert. Daar was ik een mooie reputatie mee aan het opbouwen onder andere ego’s! Maar het is een illusie. Me verbinden met m’n essentie betekent vooral luisteren naar mijn hart en mezelf sturen op basis van wat mijn innerlijke stem zegt dat mijn doel hier is.
  4. Laat de behoefte om te winnen los door het niet eens te zijn met de gedachte dat het tegenovergestelde van winnen verliezen is. Dat is de angst van het ego. Wanneer je lichaam niet op een winnende manier presteert op een bepaalde dag, dan maakt dat niet uit als je je niet identificeert met je eigen ego. Wees de observator. Bekijk en geniet van alles zonder dat het nodig is een beker te winnen. Dit vond ik met hardlopen overigens een paar jaar geleden een enorme uitdaging…  Maar tevreden leren zijn met de energie van de intentie heeft bij mij voor meer plezier en ontspanning gezorgd.
  5. Laat de behoefte los om meer te hebben. Het mantra van het ego is meer. Het is nooit tevreden. Ongeacht hoeveel je bereikt of bezit, je ego zal volhouden dat het niet genoeg is. Ironisch genoeg, als je stopt met meer willen, dan lijkt meer van waar je naar verlangt jouw kant op te komen.

Als ik deze stappen in mijn dagelijks leven en werk toepas merk ik dat ik beter kan varen op mijn innerlijke kompas en dat zorgt voor meer energie, plezier, vertrouwen en inspiratie.

‘Het is in geven dat we ontvangen’ – Sint Franciscus van Assisi