Ben Jij Klaar voor de Start?

Posted in Blog

Ben Jij Klaar voor de Start?

Terwijl ik me op mijn nieuwjaarsblog aan het bezinnen ben, wordt mijn aandacht getrokken door een artikel op LinkedIn. De schrijver fantaseert hoe het zou zijn als hij op zijn 50e een ticket zou krijgen voor een tijdmachine waarmee hij voor één keer terug in de tijd kon reizen voor een gesprek met zijn jongere zelf. Stel dat we dat allemaal konden. Wat zouden we doen? Wat zouden we zeggen? Geïnspireerd bedacht ik hoe het was geweest als ik de levenslessen van de afgelopen 20 jaar al had geweten op mijn 23e; het jaar dat ik, koud afgestudeerd, aan mijn allereerste baan bij Randstad begon. Als ik een paar van die levenslessen toen al zou hebben toegepast, had de start van mijn werkzame leven er dan anders uitgezien? Ik denk het wel. In ieder geval zou ik me dan bewuster zijn van mezelf en de invloed van mijn achtergrond op m’n gedachten, gevoelens en handelen.

Jezelf en je ware potentieel leren kennen geeft, weet ik nu, vertrouwen, autonomie en stevigheid bij het maken van keuzes en nemen van beslissingen. Waarom dan niet zo vroeg mogelijk met die ontdekkingsreis beginnen? Hoe meer je je kunt verlaten op je innerlijk weten, hoe minder zwaarwegend de goedkeuring van de buitenwereld wordt én hoe minder risico op bore- of burn-out.

Dus, stel dat ík zo’n ticket zou krijgen voor één ontmoeting met mijn 23-jarige zelf, dan zou ik haar de volgende adviezen geven.

1.   Luister naar je lichaam en gun jezelf de tijd voor ontwikkeling.

Dit is een proces van jaren. Niet van weken. Toen ik midden twintig was zocht ik voor het eerst een coach. Op mijn vraag hoeveel sessies nodig waren gaf mijn coach geen antwoord. Frustrerend vond ik dat. Dit moest toch even snel-snel kunnen? Die reactie van mij stond symbool voor het leven dat ik op dat moment leefde: rennen, vliegen, een bomvolle agenda met sociale activiteiten (je zult toch iets missen of ergens nee tegen moeten zeggen) en vooral níet stilstaan bij mezelf. Dankzij de coaching leerde ik te voelen hoe het eigenlijk met mij ging. Wat me bezighield, wat me energie gaf en juist kostte. Ik voelde dat ik op standje overleven stond en dat ik mijn zo vertrouwd geworden masker was ‘geworden’: de uiterlijk zelfverzekerde Hester waar alles goed mee ging, die voor iedereen klaar stond en niks te gek vond. Daar kreeg ik ook erkenning voor. Maar de prijs was hoog want dat gedrag had zware vermoeidheid tot gevolg en een burn-out lag op de loer. Dus wat ik je wil meegeven: neem tijd om regelmatig stil te staan bij jezelf. Maak een wandeling in de natuur, geef jezelf over aan de rust. Je zult merken dat er dan ruimte komt voor nieuwe ingevingen, authentieke keuzes, meer energie en vooral plezier!

2.   Leef vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Onderzoek je waarden, overtuigingen en hulpbronnen.

Waarden zijn zaken die we belangrijk vinden in ons leven. Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw persoonlijke waarden in relatie tot de verschillende contexten van je leven, zoals je relatie, je gezin, je werk, je sociale leven. Maak eens een top 5 van waarden voor iedere context en ga voor jezelf na in welke mate die waarden in de verschillende contexten worden gematcht óf gemismatcht. Als er een mismatch is voel en weet je dat. Neem het serieus en maak een bewuste keuze hoe je ermee om wilt gaan, welke actie je erop wilt ondernemen.

Overtuigingen zijn veelal onbewust en sturen dan ook vaak onbewust je handelen. Ze zijn ontstaan in je systeem van herkomst en door levenservaringen. Overtuigingen hebben invloed op alles wat je doet, denkt en voelt. Hoe jij over jezelf denkt. Wat je van anderen vindt. Wat je denkt te kunnen en niet te kunnen. Daarom adviseer ik je te onderzoeken welke overtuigingen jij je dagelijkse handelen laat bepalen en welke je ervan weerhouden om voluit te stralen of te doen wat je eigenlijk wilt doen. Wat mij heeft geholpen is te denken in termen van wat ik wél wil in plaats van wat ik níet wil. Hoe wil je wél over jezelf denken? In plaats van jezelf omlaag te halen kun je beter jezelf iedere dag in de spiegel begroeten met een welgemeend ‘Hi Tiger, I love you!’ Met dank aan een paar studentenvrienden, die deze tekst bedachten. Werkte vast ook goed na een avondje stappen 😉 .

Overuigingen zijn krachtige energiedragers. Het vraagt moed én het getuigt van lef om ze te onderzoeken, te herkaderen en zo de weg vrij te maken voor verdere persoonlijke groei. Weet dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft die nodig zijn om de gewenste resultaten te halen. Er zijn geen mensen zonder hulpbronnen, alleen mensen die hun hulpbronnen niet gebruiken. En het is heel krachtig een coach te vragen om je te helpen die hulpbronnen in jezelf te vinden. De essentie voor mij is hier: ‘je moet het zelf doen, en je hoeft het niet alleen te doen’.

3.   Je bent de schepper van je eigen levenservaringen.

Niet een gebeurtenis op zich bepaalt hoe je je voelt, maar de wijze waarop jij daarmee omgaat. Een probleem verdwijnt niet door erover te klagen. Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw bestaan. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over je leven heb je slechts twee eenvoudige keuzes als je wordt geconfronteerd met een situatie waarover je niet tevreden bent: 1. Accepteer die situatie of 2: Doe iets om de situatie te veranderen. Anderen de schuld geven is geen optie. Als je dat doet maak je jezelf afhankelijk van die ander en zo creëer je je eigen teleurstelling want die ander gaat hoogstwaarschijnlijk niet op jouw tijd of op jouw manier iets aan jouw probleem doen. Laat de realisatie van jouw dromen of wensen niet afhangen van andere mensen. Het zijn jouw wensen, niet die van hen. Als iemand jou niet kan helpen, ga op zoek naar een ander. En ten aanzien van je gezondheid: jij moet in je lichaam leven. Als jij ervoor kiest om je vol te stoppen met ongezond voedsel, zul je daar ook de consequenties van moeten aanvaarden.

4.   Laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

‘Dans alsof er niemand toekijkt. Zing alsof er niemand luistert. Heb lief alsof je nooit bent gekwetst en leef alsof de hemel op aarde is’ – Mark Twain

Brené Brown verwoordt het heel mooi: Zolang er mensen bestaan, hebben ze gelachen, gezongen en gedanst om zich te uiten, om emoties over te brengen, om feest te vieren en te rouwen. Door te lachen, zingen en dansen creëren en versterken we een emotionele, spirituele onderlinge band. Voor mij een groot goed in een wereld die in toenemende mate digitaliseert, robotiseert en onder invloed is van terreur. Lachen is een uiting van verbondenheid, het doet energie stromen. En dan muziek. Er is niets voor mij dat zoveel herinneringen oproept en emoties wakker maakt als muziek. Of ik nou muziek luister of zelf muziek maak en of het nou een concert is, een soundtrack in een film of mijn favoriete iTunes playlist, muziek raakt me. Net als dansen. Ouderwets los gaan met de voetjes van de vloer, dat kan voor mij anytime en anyplace. Ik vind het zalig om uit m’n dak te gaan. Dansen -op welke manier dan ook- vind ik tegelijk een hele kwetsbare vorm van zelfexpressie omdat je je hele lichaam bloot geeft. Figuurlijk dan, maar toch. Het gevoel van kwetsbaarheid dat lachen, zingen of dansen met zich meebrengt roept snel schaamte op. We zijn bang dat anderen ons niet cool, onbeheerst en kinderachtig vinden. Ik weet dat je je makkelijk laat leiden door een innerlijke kwelgeest die ervoor zorgt dat zelfbeheersing voorrang krijgt boven zelfexpressie, door te zeggen: doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Nu ik volwassen ben moet ik nog steeds af en toe tegen mezelf zeggen dat het helemaal ok is om kwetsbaar te zijn en lekker gek te doen. Maar ik heb daar veel aan gewerkt en wil nu tegen jou zeggen: wie je ziet dansen, hoort je hart spreken. Ga los, dans elke dag vijf minuten en zorg voor de beste meezingnummers in de auto. Wedden dat het aanstekelijk werkt?

5.   Geniet van je innerlijke reis!

Soms betrap ik mezelf erop dat ik pas tevreden kan zijn als ik een doel (lees: een vrij hoge lat) bereikt heb. Ik vergeet dan te genieten van de weg ernaartoe, van het vallen en opstaan, de leerervaringen en de nieuwe perspectieven. De criticus in mij kom ik regelmatig tegen op mijn pad. Van haar mag ik niet teveel fouten maken, moet ik vooral niet zeuren en doorgaan. Als ik door haar altijd mijn handelen had laten bepalen, was ik aan mezelf voorbij blijven lopen en in de haast- en vlieg-modus blijven hangen.

Dit citaat helpt mij om mijn criticus vriendelijk toe te lachen en als ik onderuit ben gegaan, daar even bij stil te staan en te denken: goed gedaan vrouw. Weer een levensles erbij.

Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt.

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat; zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert en na het vallen steeds weer opstaat; die fouten maakt omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

die desondanks probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;

die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van de grootste verrichting proeft en die, als het tegenzit, in elk geval grote moed heeft getoond…’

–     Theodore Roosevelt

Tot slot wens ik jou en álle andere young potentials die aan de start van hun werkzame leven staan mooie levenslessen toe die bijdragen aan het vrij maken van je ware potentieel.

Ik hoop je met dit blog te hebben getriggerd om even stil te staan bij jezelf. Graag help ik je om deze adviezen in jouw dagelijks leven toe te passen. Zodat je met verdiept inzicht in jezelf en vol vertrouwen aan je loopbaan begint. Klaar voor de start. Niet alleen geeft dat jouzelf meer energie en plezier, het straalt ook af op je omgeving. Want als jij je ware potentieel vrij maakt, dan raakt en inspireert dat de wereld om je heen!

Ready for take off?